• Bubble
  • Bubble
  • Line
Problemele vaccinului - O viziune de ansamblu asupra nevoii de gandire critica si epidemia de rujeola
Andrei Clinciu Article AUthor
Andrei Clinciu
  • 2017-12-07T12:13:00Z
  • 22 min to read

Pentru a intelege despre ce vorbesc aici va fii necesar si te rog sa citesti putin pagina asta

Articolul de fata este menit ca punct de informare si pleaca de la problema curenta a epidemiei de Rujeola din Romania. Dar si a legii vaccinarii care va intra in vigoare de la ianuarie 2019. Informare cu surse direct accesibile oricui pentru a face o alegere cat mai buna oricare ar fii ea.

Din toate temele si subiectele pe care le-am studiat problema imunizari colective este una cu adevarat de interes national. Nu trece saptamana sa nu ma lovesc de catre un articol "anti vaccin".

Desigur, la prima vedere nimica rau cu asta. Daca un anumit medicament/vaccin este periculos si s-a observat ca riscul produs depaseste beneficiul lui nici cel mai mic dubiu ca trebuie evitat.Dar in a generaliza si a sustine ca cuantumul si totalul unei revolutii medicale este total gresita devine un lucru EXTREM de periculos. Cand se ajunge prin metode injuste la concluzia ca trebuie dusa o lupta crunta contra vaccinarii ca intreg sistem de imunizare deja incepem sa pasim pe teren minat.

Problema apare cand datele prezentate sunt false si se creaza o stare de panica generala prin raspandirea de informatii false. Efectul psihologic al fricii duce mereu catre cele mai proaste alegeri. Frica vine de cele mai multe ori din cauza necunoasterii. Orice act medical are riscuri si beneficii. Important este de inteles care sunt acelea in contextul personal,familial, local si global. Necunoasterea vine din cauza acceptarii a unor puncte de vedere si argumente fara a sta si cauta sa vezi daca este adevarat sau fals.

Subiectul informarii este unul extrem de complex, sunt dezamagit de majoritatea oamenilor ce tind sa fie "intelectuali" care pica zilnic in aceasta plasa.

    Prolog

    Pentru a intelege mai bine problema si a evita atacurile la persoana - lucru observat cu vehementa de acei "aparatori" fanatici ai adevarului in orice subiect - consider necesar sa clarificam anumite puncte:

    • NU sunt platit de nimeni si NU lucrez pentru nici o firma de farmaceutice.  Nici nu primesc bonusuri pentru a face lobby sau reclama.
    • Tot ce fac este PRO BONO pentru binele comul. Ma voi STRADUI sa includ link-uri catre SURSE de informare DIRECTE si NEALTERATE.
    • Da, si eu m-am vaccinat in copilarie - ca si mai toti luptatorii anti vaccin
    • Da, si eu mai iau medicamente la nevoie care au la fel de multe efecte negative si chiar mai multe ca un vaccin. Presupun ca si cei contra utilizeaza medicamente la nevoie si nu ar refuza antibiotice in caz de nevoie.
    • Da sunt parinte si mi-am vaccinat copilul. DA m-am informat inainte sa fac alegerea aceasta si am acceptat beneficiul ca fiind unul mult mai mare versus riscurile existente.
    • Da, am cautat cu adevarat statistici RELEVANTE din Romania cu riscuri, beneficii, incidenta bolii si nu ma bazez pe statistici interpretate si modificate.
    • Da am citit multe de la cei din miscarea 'antivaccin', am fost si la cate o conferinta, am pus mana si pe carti de studiu pentru a-mi crea o imagine de ansamblu.
    • Inca ceva, tin sa mentionez ca toate studiile (scoala generala, liceu, facultate) le-am efectuat in strainatate. Mentiune facuta si pentru a se intelege ca modul de gandire poate fii putin diferit fata de majoritatea oamenilor si ca am invatat sa privesc orice problema din toate perspectivele posibile.
    • Nu in ultimul rand sa intelegeti cu totii ca eu pe tot parcursul articolului ma voi referii exclusiv la programul de vaccinare obligatiru care se efectueaza in Romania. NU la acelea din strainatate, NU la acelea optionale.
    • NU sunt adeptul vaccinarii optionale daca NU este cazul.
    • NU voi incepe sa vorbesc despre efectele devastatore ale bolilor pentru care se efectueaza vaccinul si beneficiile vaccinarii, consider deja ca acest lucru ar trebui sa se stie de catre populatie. In caz contrar cautati efectele bolii polio si ce devastatoare este boala in multe tari unde NU au acces la vaccin.
    • Articolul de fata nu este o dezbatere pro vs contra - Contine realitatea
    • Datele si statisticile nu sunt exhaustive existand posibilitatea sa ne intindem pe sute de pagini cu cazuri si dovezi clare ca vaccinurile functioneaza.

    Inainte de a incepe trebuie sa schitam putin si sa identificam factorul care cauzeaza scaderea imunizarii colective. Pentru a intelege mai bine problema si a nu aglomera inutil articolul am creat o pagina separata care poarta o discutie pe tema "anti vaccin" cu exemple si detalii. De unde a aparut miscarea anti vaccin si care este scopul lor

    Inainte de toate, informeaza-te

    Daca esti sau nu parinte, informeaza-te. A te informa nu inseamna sa iei un articol sau o imagine de undeva si sa crezi ceea ce scrie in el.

    A te informa inseamna sa CAUTI cu manuta ta daca cele pe care le-ai citit/auzit sunt adevarate. Inseamna sa iti petreci timpul pe care oricum l-ai fii pierdut pe mediile de socializare prin a intelege problema din toate punctele de vedere, a vedea istoric, logic si corect statistic; problema, cauzele, solutia , beneficiile si riscurile.

    Pentru ca sigur veti uita simt necesar sa repet: A TE INFORMA INSEAMNA SA CAUTI SA DOVEDESTI CA CEEA CE AI CITIT/AUZIT ESTE ADEVARAT SI IN CE MASURA TE INFLUENTEAZA PE TINE DIRECT. A CAUTA INSEAMNA SA CAUTI MAI INTAI DE TOATE STATISTICI ISTORICE SI SA INTELEGI CE INSEAMNA ELE.

    Am uitat sa mentionez ceva, ca sa te informezi trebuie sa fii flexibil. Oamenii devin inflexibili cu cat inainteaza mai mult in varsta. Pentru mai multe informatii fac referinta la anumite carti si scrieri:

    Recomand pt oricine este dispus sa devina cu adevarat un ganditor deschis citirea autorilor si a cartilor urmatoare:

    • Edward de Bono majoritatea cartilor, cursul de gandire CoRT (Cognitive Research Trust) este extrem de util
    • Steve Albrecht  in special Practical Intelligence
    • Daniel Kahneman (Thinking Fast and Thinking Slow)
    • R. Keith Sawyer (Explaining Creativity The Science of Human Innovation)
    • Sway - the irresistible pull of irrational behavior,
    • THE LUCIFER EFFECT Understanding How Good People Turn Evil Philip Zimbardo
    • Influence - Robert B Cialdini
    •   plus multe alte carti

    Vom analiza detaliile din Romania, ca astea ne intereseaza cel mai mult, cu toate ca graficele si statisticile internationale ajung la aceleasi concluzii, insa grupul "anti" se bazeaza pe tot felu de bazaconi si povesti inventate. Inainte de a incepe Recomand o lectura importanta publicata de catre institutul national de sanatate publica (entitate PUBLICA fara interese ascunse) despre analiza evolutiei bolilor transmisibile din 2016. Voi face referinte la ea de mai multe ori ca si AEB2016. https://cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/779-analiza-evolutiei-bolilor-transmisibile-aflate-in-supraveghere-raport-pentru-anul-2016/file  

    Minimizarea efectelor a unei boli ca si motiv sa nu fim ingrijorati?

    Mai sunt si aceia care minimizeaza efectele unor boli cum ar fii rujeola, rubeola si oreionul ca nu ar fii "grave". Si ca le faci si gata iti trece. Si ca in trecut oricum au rezistat oamenii.. Da, din familii de 7-8 copii mai ajungeau la varsta de pensionare poate 2-3.

    Sa zicem ca o boala nu era o problema cand exista atatea dovezi si statisticii este o debilitate totala lipsita de orice logica si bun simt. (articol-ul este in engleza, ce ne intereseaza pe noi sunt numeroasele referinte oficiale si statistici la care trimite mai departe) Daca pun o poza cu efectele secundare pt niste antihistaminice pe care le iau inseamna ca imi fac rau sau bine?

    Stiati ca exista mii de oameni care au alergii grave care se trateaza cu vaccin imunostimulent zilnic, saptamanal si lunar pe o perioada de 3 pana la 5 ani. Multi din acesti oameni momentan nu pot face vaccinul dn cauza unor schimbari de management la firma care le produce. Acel vaccin imunostimulent se face pentru multe probleme si boli cum ar fii:rinita alergica, astm, dermatita atopica. De cand s-a inchis Cantacuzino sunt MII de oameni care au ramas cu nenumarate probleme. Oameni care au NEVOIE DE anumite vaccinuri optionale pentru problemele lor de sanatate. Si altii nu-si vaccineaza copilul pentru ca zice o tanti pe un blog ca cica face autism daca ii face vaccin. Eh, daca ar fii asa usor sa faci autism atunci cu totii am avea probleme neurologice de la un simplu nurofen luat. Dezinformarea e molipsitoare. Dar poate costa vieti.

    Niste observatii "intamplatoare"

    Cand vorbesc de observatii "intamplatoare" ele nu sunt deloc intamplatoare ci chiar sunt o problema. Doar ca unii nu vor sa o vada ca atare si asta costa vieti. Pagina 5 are un grafic cu incidenta rujeolei in Romania incepand cu 1960 pana in 2016. A se observa totusi si cand au fost introduse vaccinurile cum au scazut incidentele. In 1998/1999 s-au minimizat cazurile datorita campaniei de vaccinare in masa. Interesanta cresterea activa in 2011 si iarasi din 2015. Pentru 2017 se va observa ca pana in 1 decembrie 2017 au fost 10.000 de cazuri inregistrate dintre care si 37 de decese confirmate datorate rujeolei.

    • Dar de ce un articol intreg pentru o incidenta de 15% care este in continua crestere? Statistic vorbind (fara a intra in detaliile de percentile, distributii standard, etc) vom considera 5% din acestia ca fiind probabil aceia care au facut alegerea din nevoie (probleme de sanatate) sau pur si simplu nu i-au interesat, au uitat sau nu au avut cum.  Deci ramanem cu 10%. Si acuma sa trecem la alte detalii "intamplatoare".
    • Cautati o harta cu judetele unde a fost cazul de Rujeola cel mai grav (nu e greu, am dat destule link-uri!). In caz de dubii cautati pe net! E simplu harta si datele arata: Arad, Timis, Caras-Severin, Calarasi, Brasov, Acuma uitandu-ne la link-urile cu evaluarea acoperirii vom avea surprize sa vedem ca exact acolo e buba. Lipsa vaccinarii sa duca oare la imbolnavire? (Calculati si voi datele din link-uri)
    • Cu siguranta daca e sa luam TOATE judetele unde rata de vaccinare este mica vom corela cu acelea unde sunt focare. Macar confratii nostri de etnie Maghiara ori se pare ca sunt "neinformati" ori chiar nu se joaca cu sanatatea.
    • Grupa de varsta indica exact ceea ce NU vor proponentii anti vaccin sa se stie public. ca doar da cine e cel mai afectat, copilul mic. A se observa unde scrie "nr doze vacin in antecedente". Acel numar indica numarul de vaccine efectuat.. La 0 inseamna aceia NU au efectuat vaccinul. Si s-au imbolnavit Fain, nu? Ca tot vom vorbi de Imunizare Colectiva Generala, cei sub 1 an inca NU fac vaccinul si sunt cei mai subsecptibili bolii. Dar pot fii protejati de restul daca il AU FACUT prin faptul ca NU SE EXTINDE epidemia. De ce credeti voi ca legea aia de care va este frica si vom discuta mai tarziu doreste sa reglementeze intrarea in colectiv a acelora care nu sunt vaccinati. Pentru simplul fapt ca sunt gazde perfecte cand se imbolnavesc. Dar cum exista "betmeni" prin populatie au fost EXPUSI inutil mult prea multi bebelusi si oameni.

    Reiese ca 315 au facut macar primul vaccin, 104 pe al doilea.. Si 9591 care NU au fost vaccinati. 1906 nu au putut din cauza varstei, dar restu 7685 puteau preveni situatia.. Cel mai jenant lucru este ca numarul deceselor in anii anteriori incepand cu 2009 pana in 2016 au fost de 7 decese TOTAL pentru toata perioada. Versus 37 intr-un singur an 2017. Concluziile le trageti voi.

    Reactii adverse postvaccinale (RAPI)

    Un lucru cu care sunt speriati parintii cel mai mult este RAPI adica reactiile adverse postvaccinale. Reactiile adverse pot fii categorisite astfel de mai multe feluri, intreaba medicul, citeste prospectul. Nu te speria citind-ul, e mai grav la un antibiotic sau la alte medicamente:).

    Extras din pagina 17: În anul 2016, în cadrul sistemului de supraveghere a reacțiilor adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) au fost primite 86 de rapoarte, cu 46% mai putine față de anul precedent (126). Dintre acestea, 75 (87.2%) au fost confirmate ca fiind cazuri de RAPI, pe baza informațiilor menționate în definițiile de caz din metodologia de supraveghere. 2 reacții post-vaccinale au fost considerate coincidente, iar 9 cazuri, posibile (detalii insuficiente).

    Din 169 590 vaccinuri efectuate se vad 75 cazuri de efecte secundare adica 0.04%. Pagina 20 indica un tabel interesant care arata tipul de reactie subimpartit.. Nu voi explica fiecare reactie in parte, este datoria fiecaruia in parte sa se informeze ce inseamna si sa inteleaga aceasta statistica. Cititi documentul (este in romana) si veti intelege.

    Mentionez doar ca 33 din ele au fost reactii locale (probabil umflatura?) Daca iei nurofen/ibuprofen/aspirina ai sansa mai mare sa faci cele mai grave efecte secundare decat din datele ce reies din raportul RAPI. Cu toate acestea cel mai sigur efectele secundare se datoreaza faptului ca bebelusul nu a fost supus unor teste de alergologie/imunologie si probabil a fost alergic la vre-un component.

    Deci se poate ca acel bebelus/copil/om sa se fii nascut cu probleme anterioare vaccinarii. Lucru important de retinut pentru majoritatea problemelor/bolilor existente pentru care vaccinurile sunt blamate atat de vehement. ATENTIE, niciunde vorba de moarte infantila inregistrata in Romania ca urmare a vaccinurilor. Si exista 3 judete care nu au depistat NICI UN CAZ RAPI in ULTIMII 9 ANI!! Media RAPI in ultimii 10 ani este de 73.6 persoane. Ce fecte secundare mai oameni buni care veniti cu mercur, autism, si alte prostii..? V-ati gandit vreodata ca poate autismul si anumite deficiente mintale pot fii cauzate ca urmare a acestor boli? (Chiar efectele bolilor in sine sunt indeajuns!) Acuma daca e sa ii ascultati pe aia care va sperie cu efectele negative...  

    Decese datorate rujeolei

    Trecem la un punct important. DECESE DATORATE RUJEOLEI in 2017. Iarasi, statistica directa de la sursa pentru toti ca sa vada transparenta informarii cu date RELEVANTE pentru NOI, nu studii dubioase efectuate cine stie unde pentru cine stie ce lucru scoase din context. 37 de decese. 10010 cazuri...

    Mai tineti minte graficul de mai devreme cu incidenta Rujeolei pana in 2015? Cu toate ca 2017 nu s-a incheiat si vine iarna... Nr de cazuri la 100 000 locuitori este acuma de 53 (calcul 10100/19000000*100000). Ne apropiem de numarul inainte de 1979 cand s-a introdus vaccinarea.   https://cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/803-situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-01-12-2017/file

    Toti acei bebelusi care au murit din cauza rujeolei din cauza ca au avut ghinionul ca nu au ajuns la varsta de 12 luni cand se facea vaccinul pentru Rujeola. Toate decesele din urmatorul link au fost datorate nevaccinarii. Daca erau vaccinati. Unele persoane probabil ca nu puteau face vaccinul din cauza bolilor autoimune sau ca au fost alergice. Moartea lor PUTEA fii evitata daca colectivul isi facea datoria sa fie vaccinat si daca exista o imunizare generala. Probabil au contractat boala prin contact cu persoane care nu au fost vaccinate la randul lor. Dar mai multe la imunizare generala despre asta. http://cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/682-situatia-deceselor-datorate-rujeolei-romania-2016-2017/file

    Sechelele lasate de bolile pentru care exista un vaccin obligatoriu

    Legiutorul nu este prost. Nu da o lege degeaba. Contrar credintei populare in Romania cand toti sunt contra guvernului si statului. (nu neg ca se "fura" dar asta este ALTA discutie) In Romania daca e sa luam la rand toate legile si sa facem o comparatie cu SUA sau alte tari avem o protectie garantata mult mai mare.

    Pana acuma nu am vorbit de Sechelele cu care poate cineva sa ramana pe viata daca contracteaza acele boli care au vaccin obligatoriu. Voi credeti ca ele au fost incluse asa de plictiseala in schema obligatorie a vaccinarii? Sunt bolile care lasa cele mai mari efecte secundare fiziologice si neurologice.

    Din cartile de biologie se poate invata ca daca esti vaccinat si contractezi boala, o vei face insa ea va fii la un nivel mai mic si lipsita de complicatiile care ar fii existat in lipsa vaccin-ului.   Haide-ti sa luam exemplul Rujeolei ca media tot sperie oamenii.. Nu e mare problema fata de acuma 50-100 ani. Sa discutam totusi despre sechelele ramase dupa Rujeola.

    Nimeni insa nu discuta de acei oameni care SUFERA toata viata cu sechele. Vorbim de cele mai multe ori de suprainfectări la nivelul sistemului respirator (angină acută pultacee, laringită, bronșită, bronșiolită, pneumonie, bronhopneumonie), dar și de afectarea inimii (miocardită, pericardită), de conjunctivite purulente, stomatite, otite, oto-mastoidite sau chiar encefalită (virusul ajunge inclusiv la nivelul sistemului nervos). O complicație foarte rară (1 caz la 100.000 de infecții) este panencefalita sclerozantă, care apare la câțiva ani (3-7 ani) distanță după infecția cu virusul rujeolic prin persistența acestuia la nivelul sistemului nervos. Boala este foarte gravă (afectează comportamentul, provoacă tulburări de mers, amețeli, deteriorare neurologică și fizică progresivă) și se finalizează de cele mai multe ori cu deces în lunile/anii ce urmează. (preluat de aici)

    Si probabil cel mai mare efect secundar pentru acei nevaccinati este moartea. Dupa cum am aratat mai sus, de la vaccinul de Rujeola inca nu a murit in romania nimeni conform statisticilor. Din cauza ca NU au fost facute au murit destui si s-au imbolnavit multi altii care vor avea sechele tot restul vietii.

    Degeaba pe marte conform celor din grupul antivaccinare au murit toti martienii ca s-au efectuat vaccinuri antipamantene. (Aluzie la faptul ca toate statisticile lor sunt ilogice pentru cazul nostru) Motivul pt care se introduce obligatoriu nu este ca vor sa ne "omoare" guvernul si cineva sta in ascuns si are un ras sinistru sau i ca Big Pharma face bani. Ci pentru ca acel bebelus/copil are o imunitate minima si este vorba de anumite boli ce lasa amprenta.

    Daca Big Pharma si Statul vroia sa ne omoare, probabil ca vaccinurile nu mai erau obligatorii si pentru a te vaccina pentru acea boala trebuia sa PLATESTI doar dupa ce depuneai un dosar si stateai la cozi pt stampile si aflai ca nu mai erau TIMBRE FISCALE la posta. Dupa ce te plimbai prin oras dupa toate actele si ajungi in sfarsit la tura de vaccin te trezesti ca NU mai exista vaccinul respectiv si trebuie sa te reintorci peste 30 de zile.

    In general doar oamenii care au prea mult timp liber si primesc ceva gratuit incep sa caute calul de dar la dinti. In plus, din acele vaccinuri obligatorii multe ar trebui sa le refacem si ca adulti.

    TEMA PENTRU ACASA Credeati ca scapati asa usor fara TEME? Luati la rand vaccinurile obligatorii si uitati-va in istorie la efectele ce le-au avut, si inca le au bolile vs vaccinare. Cititi integral http://www.csid.ro/family/crestere-copii/lista-de-vaccinuri-obligatorii-si-optionale-sunt-sau-nu-motive-de-ingrijorare-13951592/ Numai gandul ca daca difteria a disparut datorita vaccinarii, ce o patii ala care nu e vaccinat daca se loveste de ea nu stiu.. Nu cred ca ar vrea sa faca cineva vreodata poliomelita (boala care a disparut datorita vaccinarii...). Pt cei care nu stiu efectele, sa caute..

    Exista riscuri si beneficii pt aproape orice in viata. Sunt deacord ca fiecare alege pt el si familia lui si nu poate fii ingradit. Eu zic sa investigati putin rata statistica a mortalitatii in tarile unde nu exista o schema de vaccinare si statisticile in tarile dezvoltate pt vaccinurile obligatorii si rata mortalitatii inainte ca ele sa existe si veti trage singuri concluziile de ce au ajuns "obligatorii". IN rest sigur, fiecare face ce vrea dar nu cred ca si-ar dorii nimeni sa contracteze una din acele boli de pe lista obligatorie vreodata fara acces la vaccin (si cu totii sigur am facut vaccinul, de ce i-am priva pe copii nostri?). Informarea din ambele tabere duce la cele mai bune decizii altfel e retorica derizorie.

    Restu sunt doar povesti si sperieturi de dezinformare. Daca ne uitam la numerele acestea vom raporta observa rapid numarul deceselor fiind poate intre 1 si 5% din totalul problemelor. Desigur, exista mii de vaccinuri OPTIONALE.. majoritatea neavand rost-ul a fii facute , insa nu sunt obligatorii tocmai din motivul enuntat mai sus.. Efectele secundare si negative sunt cele mai mari la vaccinurile optionale pt diverse afectiuni non fatale. Daca ar fii sa comparam efectele secundare inregistrate ca urmare a vaccinarii obligatorii, sunt mai mici ca incidentele de exemplu a sangerarii daca e sa iei aspirina pe acelasi esantion de teste deci tot sunt mai sigure.

    Legea "obligatorie" a vaccinarii

    Nu sunt deloc amatorul obligativitatii unor lucruri. Constrangerea nu este decat ultima optiune. Insa in orice comunitate exista anumite lucruri care devin obligatorii, anumite fapte care sunt interzise si pedepsibile, anumite drepturi pe care le avem si nu in ultimul rand RESPONSABILITATI pe care sper ca ni le asumam cu totii. Cu totii suntem deacord ca a ucide este un fapt pedepsibil si inacceptabil in orice comunitate. Cu totii suntem deacord ca fiecare avem responsabilitatea sa lasam tara, planeta curata prin a face curatenie dupa noi. Cu totii suntem deacord ca avem dreptul la o viata mai buna. Cu totii trebuie insa sa intelegem ca contextul unui drept, obligatie sau responsabilitate poate fii diferita de la un domeniu la altul si cand vine vorba de securitatea tuturor se pot lua masuri drastice. Cel mai dificil de inteles este cum totusi, de se pot vehicula atatea minciuni si oameni sa creada toate prostiile scrise prin ziare si pe bloguri. Nu a citit CHIAR nimeni legea?!? Chiar asa de PUTUROSI am devenit? Sau e mai dulce facebook-ul? Sincer, 36 pagini mi se pare o lectura placuta mai ales cand SUNTEM informati despre ce inseamna un vaccin si de ce este necesar si mai ales ca nu e nimeni fortat sa-l faca.. ci doar CONVOCAT sa fie INFORMAT. Daca am citi legea am afla ca nu baga nimeni pe gat vaccinul si ca majoritatea amenzilor se dau personalului medical pentru nerespectarea anumitor puncte.   Am mai discutat in postul despre importanta cunoasterii legii aici:(LINK!) Legea si EXPUNEREA DE MOTIVE poate fii accesata la urmatoarele linkuri

    Haideti sa citim putin legea.. ca doar asa putem sa fim informati, altfel suntem ignoranti si neinformati. Se zice ca nu isi asuma nimeni responsabilitatea si ca nu se trage la raspundere. Sigur, daca tu ca om n ute duci sa iti ceri dreptul, degeaba LEGEA iti da un drept: Cititi art 9 si art 10 (pagina 6) (1)"Statul roman, prin Ministerul Sanatatii, asigura conditiile pentru diagnosticul si tratamentul optim al oricaror reactii adverse ale vaccinarii precum si compensarea oricaror efecte de durta, daca sunt dovedite relatiile de cauzalitate" (4) "In situatia in care reactiile adverse sunt datoare unor deficiente imputabile producatorului vaccinului, Ministerul sanatatii va urmari recuperarea contravalorii platita ca masura compensatorie" (pagina 9) Art 21.

    Explica despre faptul ca raspunderea vaccinarii a unui copil ii revine parintelui sau reprezentantului legal. Pe noi ne intereseaza punctele 3 si 4 (3) In cazul vaccinarilor obligatorii, consintamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat. La inregistrarea administrarii vaccinului, medicul vaccinator mentioneaza in fisa copilului prezenta reprezentantului legal. (4) Constituie exceptie de la alin.(3) situatia in care persoanele prevazute la alin. (1) refuza in scris vaccinarea copilului atunci cand medicul indica administrarea vaccinului. Formularul de refuz se va aproba prin norme.

    Aha.. adica stai.. de ce se plang toti ca e obligatoriu? A, pentru ca sunt prost informati si lenesi si citesc pe niste bloguri ce zice unu si altu fara sa puna mana sa se informeze. Ca se vorbeste si despre faptul ca trebuie sa duci documentele ce atesta ca i-ai facut vaccinul copilului si ca daca nu e vaccinat te cheama la o comisie sa iti explice ca sa nu te mai iei dupa toate balivernele de pe internet? Mi se pare un lucru extrem de bun. Faptul ca se cere un document de vaccinare, faptul ca se da sansa de a se efectua vaccinul din nou si ca sunt parintii convocati o data la 3 luni sa fie INFORMATI de cei care au competente.. a fost interpretat ca "obligatie si ingradire".

    NU, nu baga nimeni pe gat, ci doar parintii sunt CONVOCATI! Daca tot nu-ti convine si tot nu ai inteles ca nu esti obligat si nici nu ai semnat formularul adecvat ca iti asumi responsabilitatea, atunci sigur ca mai bine ar fii sa te duci la o cresa/gradinita/scoala privata. Am mai auzit discutii in care "cum domne sa se faca o raportare pt o vaccinare in masa ca ordin de minister, trebuie lege!" Astfel de pronuntari arata clar lipsa intelegeri si a cunostintelor unor oameni fara un minim de gandire critica.

    Daca exista o epidemie si trebuie actionat rapid, pana se face o lege si pana trece ea poate sa fie afectata o mare parte a populatiei. E normal ca un ordin de minister se efectueaza mai rapid si pot fii informati/vaccinati oameni mai repede.. Dar nu, exista mereu un gica contra care in loc sa faca ceva pozitiv vizibil se lamenteaza toata ziua pe facebook. Ar mai fii multe de zis, ma opresc aici pe acest moment.  

    Imunizarea colectiva

    Sa discutam despre imunizarea colectiva. De ce chiar daca inca te mai sperie bau bau antivaccin e bine sa te informezi la argumentele PRO si sa faci vaccin-ul. DA parintele care alege sa NU faca vaccin este direct proportional responsabil pentru sanatatea colectiva fiindca copilul devine purtator dar si factor problema in caz de epidemie. Si cum multe boli tocmai au vaccin pentru ca au fost epidemii grave devine un cerc vicios. Imunizarea colectiva nu este un mit, este o realitate care ii protejeaza pe aceia care NU pot sa faca vaccinul din cazul problemelor de sanatate (alergii, boli autoimune etc..)

    Imunizarea colectiva in o tara civilizata este o NECESITATE pentru protejarea bebelusilor (si a femeilor insarcinate) care sunt CEI mai vulnerabili tinand cont de mediul nociv in care incepem sa traim (apa, aer , mancare) Adica imunizarea colectiva II PROTEJEAZA PE ACEIA VULNERABILI. Ce fac acestia insa cand procentualul de imunizare colectiva scade si intra in contact cu "problema" sau vor sa calatoreasca in lume?:)

    De ce oare credeti ca s-a propus o NOUA lege care va intra in 1 ianuarie 2019 in functiune? Tocmai pentru ca SCADE imunizarea colectiva si devine o PROBLEMA. Hai sa avem un caz ipotetic. Sa zicem ca intr-o scoala se afla 100 de copii.. 10 dintre ei au parinti anti vaccin ca e la moda si e trend ascendent conform statisticilor. (ar trebui sa fie 15 dar hai sa avem 10) Unu din acei 10 contracteaza tusea convulsiva - sau oricare alta boala prevenibila prin vaccin care se transmite usor - (ca doar nu are imunizare)... Ce se intampla? Cine isi asuma responsabilitatea?

    Cine este devina pentru epidemia care apare? Exista o sansa imensa sa se imbolnaveasca toti 100 intr-o forma grava sau simpla!!! Pai, de libertatea si dreptu la viata la restu 90 de copii cine se gandeste?? De timpul, nervii, stresul, si sanatatea fiecaruia?

    Dar mai ganditi-va ca vre-un copilas din aia care totusi a fost sau NU vaccinat, are o mama gravida care urmeaza sa nasca.. si el este purtator, ii transmite mamei care e si ea afectata. Si dupa nastere (pana apuca sa fie vaccinat la 2 sau 12 luni copilul) ii se transmite bebelusului? Nu este Sci Fi, este o realitate pt orice familie care au un copil si isi mai doresc unul. Si unii vehiculeaza ca de ce sa=ti faci griji daca un copil nu e vaccinat si intra in colectivitate. Oare pentru ca poate fii purtator in caz de epidemie?  

    Autism-ul si alte probleme de dezvoltare mintala

    Exista sute de documente si psuedo studii ce discuta despre asa zisele dispute intre vaccinuri si problemele de dezvoltare mintala. Aici chiar nu voi intra in detalii caci ne putem lungi inca 100 de pagini. Pe scurt: Exista surse destule care explica ca nu exista NICI o concluzie intre autism, bolile respective mintale si vaccinare. Voi pune niste link-uri in engleza. Pentru cei care pentru cei care nu stiu Engleza din motive bineintemeiate. (Ca doar ne aflam in secolul 21 si de ce am avea nevoie de ea?) Accesati Google Translate pentru traducere. Functia "URL"

      Corelarea statistica pe care o arata grupul "anti vaccin" cu cresterea autismului din 1988 pana astazi se datoreaza defapt producerii in mase a electrocasnicelor si reindistrualizarii lumii in perioada aceea. Aceiasi perioada cand parintii nostri au fost scosi din locul de munca sa tinem minte ca acelasi lucru s-a intamplat si in multe alte tari datorita avansarii tehnicii si robotizarii.. Care a dus din pacate la cat mai multa poluare... Poluare cat mai mult vizibila. Exista insa studii cu explicatii logice intre nivelul de poluare (aer, apa) dar si poluare electromagnetica (GSM, WiFi) cat si alimentele pe care le consumam si probleme de dezvoltare mintala. Da, studii adevarate facute pe cazuri adevarate cu date adevarate... Nu falsuri cum ar fii Lancet (https://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy) Informatii si studii relevante:

    • http://www.post-gazette.com/news/health/2014/10/22/University-of-Pittsburgh-study-finds-links-between-childhood-autism-and-air-toxics-during-pregnancy/stories/201410220161
    • https://www.autismspeaks.org/science/science-news/largest-ever-study-autism-pollution-shows-strong-link-during-pregnancy
    • https://www.nrdc.org/onearth/air-pollution-and-autism
    • https://www.theguardian.com/environment/2016/jun/13/air-pollution-linked-to-increased-mental-illness-in-children
    • http://www.care2.com/causes/more-evidence-of-an-air-pollution-and-autism-link-what-you-need-to-know.html
    • https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170623155511.htm
    • https://www.medscape.com/viewarticle/833653

    RADIATIA ELECTROMAGNETICA SI PROBLEMELE EI!

    • http://eatgenius.com/electromagnetic-radiation-and-environmental-factors-in-autism/
    • https://ehtrust.org/key-issues/cell-phoneswireless/autism-adhd-wireless-electromagnetic-fields/

    Alergii, boli autoimune, si oricare alta "boala" pe care "o poti face" si legea probabilitatii

    Posibil ca un vaccin sau oricare medicament sa creeze o alergie? Da, este probabil. Este posibil sa genereze o boala autoimuna? Da, este probabil. Este posibil ca problemele mele cu alergiile sa fie legate de anumite boli autoimune cauzate de vre-un vaccin, medicament sau vre-un aditiv din vre-un aliment sau vre-un factor patogen cu care am intrat in contact in copilarie?

    Da, este probabil.

    Este posibil ca un avion sa pice pe un om aflat in padure/ pe camp/pe strada/ in casa?

    Da, este probabil.

    Este posibil ca daca joc la loto sa castig? Da, este probabil.

    Pentru cei care nu au studiat - sau nu vor sa accepte - la matematica sau statistica probabilitatile desigur nu vor intelege ca aproape oricare lucru la care ne gandim este probabil sa se intample. Sansa lui insa sa se intample este calculata statistic si intra in factor foarte multe alte probabilitati sa se intample. Dealtfel ca si atunci cand te urci la volan exista riscul unui accident, atunci cand se consuma alcool riscul creste, daca persoana respectiva nu are permis riscul este iarasi altul.. Probabilitatea pentru fiecare din aceste cazuri este alta in combinatia cu numerosi alti factori. De aceea este foarte important ca ORICE lucru nou aflam sa incercam sa il dibacim in diverse contexte si sa intelegem toti factorii care au condus la acel argument/decizie. Problema este cand anumite posibilitati minime si intamplari negative se intampla daca ele sunt maximizate si scoase din context atunci se creaza o frica si isterie in masa. Nu trebuie sa fac referire la stiri ca sa intelegeti la ce ma refer. Eu cred ca problema cea mai mare nu este ca sunt obligatorii ci ca OAMENI SUNT NEINFORMATI. Mai ramane si problema ca NU SE MAI FABRICA IN ROMANIA dar asta e alta discutie.

    Efectele secundare ale dezinformarii

    De ce nu ne opunem maine poimaine spalarii pe maini, canalizarii, fierberii apei si tratarii termice a mancarii declarandule ucigase? Bietul Victor Babes cred ca si-ar da palme daca ne-ar vedea, avand acces la toate metodele de prevenire totusi alegem calea mai dificila sa ne punem in pericol copii, pe noi, si societatea in care traim. Sa nu uitam ca 100% din oamenii care au mancat orice tip de mancare si au baut apa (sau derivate ce contin acest lichid din care suntem compus) au sfarsit prin deces. 100% din timp! 100% din esantionul cunoscut de test. Oameni buni, e o conspiratie, sa nu mai consumam apa si alimente!  

    Resurse importante pentru informare (in engleza)

    • http://visionlaunch.com/what-are-the-real-risks-of-not-vaccinating-in-the-us/
    • http://lizditz.typepad.com/i_speak_of_dreams/
    • https://vaccinenewsdaily.com/
    • http://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center
    • http://valueofvaccination.org/
    • https://www.voicesforvaccines.org/blog/
    • http://www.redwineandapplesauce.com/
    • https://shotofprevention.com/
    • https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/index.html

    Final

    Acuma ca te-ai informat cu statisticile concudente pentru tara in care traiesti si ca ai acces la internet. Mai cauta, mai vezi. Calculeaza, vorbeste cu niste doctori si ia o decizie. Eu am vorbit doar de Rujeola, dar cu siguranta daca te uiti la datele cu celelalte boli problema sigur vei vedea trend-uri asemanatoare. https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/   Daca v-ati facut temele (sper si imi doresc asta) cu siguranta veti vedea un trend de descrestere si se poate face o previziune statistica in urmatorii ani cu problemele acestea Vezi, nu a trebuit sa te ridici din fata calculatorului ca sa fii informat, de ce ai alege sa fii ignorant?

    Bibliografie completa Contine si exxtra-uri

    • https://cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/779-analiza-evolutiei-bolilor-transmisibile-aflate-in-supraveghere-raport-pentru-anul-2016/file
    • https://cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/803-situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-01-12-2017/file
    • https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/100-av-24-luni-aug-2010-ppt-compatibility-mode/file
    • https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/677-analiza-rezultatelor-estimarii-acoperirii-vaccinale-cu-dt-si-cu-2-doze-rro-februarie-2017/file https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/777-analiza-rezultatelor-estimarii-acoperirii-vaccinale-la-varsta-de-12-luni-a-copiilor-nascuti-in-luna-iulie-2016/file
    • https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/778-analiza-rezultatelor-estimarii-acoperirii-vaccinale-la-varsta-de-24-luni-a-copiilor-nascuti-in-luna-iulie-2015/file
    • https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/677-analiza-rezultatelor-estimarii-acoperirii-vaccinale-cu-dt-si-cu-2-doze-rro-februarie-2017/file
    • http://cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/682-situatia-deceselor-datorate-rujeolei-romania-2016-2017/file
    • http://www.csid.ro/family/crestere-copii/lista-de-vaccinuri-obligatorii-si-optionale-sunt-sau-nu-motive-de-ingrijorare-13951592/
    • https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/E/reported-cases.pdf https://senat.ro/Legis/PDF/2017/17L216FS.pdf (cea mai recenta modificare si adoptare de senat la 23 octombrie 2017)
    • https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L216FG.pdf (versiune putin mai veche)
    • http://media.tvrnews.ro/other/201708/legea-vaccinarii--forma-finala-31-07-2017--1-_86043700.pdf (o versiune mai veche..) Aici ai informatii extra, utilizeaza-le pentru a face alte decizii.. Gen hmm.. ce sa invete copilul meu ca sa gaseasca un loc de munca Si..hmm.. de ce se inchid scolile si spitalele (scade populatia) Si ce mai stiu eu ce te deranjeaza, sau cauta pe internet
    • https://ourworldindata.org/vaccination/
    • https://medium.com/@visualvaccines/graphic-proof-that-vaccines-work-with-sources-61c199429c8c
    • http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=ro&ind=SAN109A
    • https://cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/779-analiza-evolutiei-bolilor-transmisibile-aflate-in-supraveghere-raport-pentru-anul-2016/file
    • http://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/data/en/
    • http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap8.pdf http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/sistemul_educational_in_romania_2015_2016.pdf
    • http://www.insse.ro/cms/files/Anuar%20arhive/serii%20de%20date/2014/Anuar%20statistic%20al%20Romaniei%202014.pdf
    • http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/anuar_statistic_al_romaniei_2016_format_carte.pdf P.S.

    Ideas and comments

    Andrei Clinciu
    Andrei Clinciu

    I'm a Full Stack Software Developer specializing in creating websites and applications which aid businesses to automate. Software which can help you simplify your life. Let's work together!

    Building Great Software
    The digital Revolution begins when you learn to automate with personalized software.

    Find me on social media